vineri, 1 decembrie 2006

Legenda Turnului lui Butu (Ceahlau)


textul este copy/paste de pe site-ul http://www.neamt.ro


Legenda Turnului lui Butu

Legenda Turnului lui Butu si Ana este o poveste de dragoste. Se spune cape vremea voievodului Alexandru cel Bun, traia un tanar pe cat de viteaz pe atat de chipes si pe care il chema Butu. Fata domnitorului, Ana, ispititade frumusetea si vrednicia lui Butu, se indragosti de acesta si amandoi isi juraracredintavesnica. Dar, pe cand se pregateau de nunta, numai iatacavrajmasii navalirain tarasi Butu trebui saplece la razboi. Soarta a fost potrivnicacelor doi, caci Butu pieri in lupta. Deznadajduitacatatal ei hotarase sao marite cu un boier de tara, Ana se duse si ceru ajutorul unei vrajitoare. Aceasta ii promite Anei cava face vraji si il va aduce inapoi pe iubitul sau, dar in chip de strigoi. Chemat de farmecele vrajitoarei, Butu aparu pe un cal alb intr-o noapte uratasi intunecata, o luacu dansul pe Ana si disparuraamandoi in mijlocul fulgerelor, zburand catre muntele Ceahlau. Plutind incadeasupra muntelui la venirea zorilor, acestia sunt prinsi de cantatul cocosilor. O detunaturainspaimantatoare sparge vazduhul pravalindu-se asupra fugarilor, care se prabusesc prefacandu-se in cele douastanci ingemanate. Astfel le-a ramas numele de atunci: Turnul lui Butu.



Pe aceastatema, Gh. Asachi brodeazao legendape care o publicapentru prima oarain anul 1823, la sfarsitul brosurii Lupta moldovenilor cu cavalerii crucieri, impreunacu un desen litografiat.



O altavariantaa legendei a fost publicatade D. Gusti in anul 1851 in Kalendar, sub denumirea Butu. in aceastavariantaeste vorba de o batrana, care locuieste intr-o casaundeva in munti. Vaduva isi asteaptafiul dus la vanatoare. ingrijoratacafiul ei nu se mai intoarce, aceasta pleacape munte sa-l caute. Timp de o saptamanaa umblat dupael, impreunacu un palc de plaiesi, farainsaa-l gasi. Se spune caacolo, la piciorul stancii, i-ar fi mormantul.

Niciun comentariu: