vineri, 1 decembrie 2006

Azuga (jud Prahova)


PASAJE EXTRASE DIN LUCRAREA "MARELE DICTIONAR GEOGRAFIC AL ROMANIEI", GEORGE LAHOVARI, 1898:

Azuga se afla - "…unde vaile Prahovita si Azuga se impreuna, formand raul Prahova. Acest catun, ca si toata comuna Predeal, este ocolit de munti inalti, traversat in lung si lat de un sir neintrerupt de varfuri, dealuri, piscuri si colnice, umbrit de paduri seculare, multa vreme neumblate de picior de om, udat de o multime de ape cristaline, ce serpuiesc unele linistit, altele cu o repeziciune navalnica.
Azuga de azi, sau localitatea unde apele Azuga si Prahovita se intalnesc, formand Valea Prahovei, s-a numit pana la anul 1881 Intre Prahove, iar din acel an, o data cu deschiderea garei, s-a dat acestei localitati numirea de Azuga, dupa valea ce din vechime poarta acest nume."

"Azuga – statie de drum de fier […], pe linia Ploiesti-Predeal, pusa in circulatie la 10 iunie 1879."

" Primele inceputuri de industrie in Azuga, le gasim pe la anul 1830.
Un anume Aslan, venind din Rucar, unde, dupa cum se stie, exista de pe la finele secolului trecut (sec XVIII) o fabrica de sticlarie, a infiintat aici, la marginea padurei, cam pe locul unde este astazi pichetul de paza, o fabrica de sticlarie. Aceasta fabrica n-a putut functiona decat 2-3 luni, si , ramanand pustie, proprietarul mosiei, Banul Filipescu, a inciriat-o unui bucurestean, IabrasLipscanul, care a fugit mai inainte de a incepe fabricatiunea, fabrica ramanind cu totul in parasire.
Din lemnaria cladirilor fabricei de sticlarie si-au construit mai tarziu multi tarani din Azuga, casele lor, iar piatra silicata, adusa din carierele din Azuga, muntii Zamura, si alt material brut, adunat de IabrasLipscanul, a trecut in posesiunea fabricei de sticlarie actuala, care s-a infiintat la 1880, functionand la inceput ca un cuptor."
Nota: Aceasta preocupare este reluata de specialisti adusi din Boemia care aveau sa initieze pe maestrii de mai tarziu ai sticlei de la noi. (Valeria si Ion Velcea, 1965) (Valeria Velcea – Ion Velcea – Valea Prahovei)


PASAJ EXTRAS DIN LUCRAREA "ISTORIA PADURII ROMANESTI", CONSTANTIN C. GIURESCU ,1976, EDITURA CERES, BUCURESTI:

"Fabrici de mobila am avut inca cu decenii inainte de primul razboi mondial. La finele anului 1915 existau 11 asemenea fabrici, intre care 10 la Bucuresti si una la Iasi. De adaugat fabrica de la Azuga, infiintata in 1898."

Matei Laudoniu

Niciun comentariu: