vineri, 1 decembrie 2006

silvestru (cartier in Bucuresti)

textul de mai jos este copy/paste de pe URL-ul: http://biserica-sfantul-silvestru.ines.ro/ISTORIC/istoric1.html

Cartierul Silvestru este situat in NE capitalei si nu avem deocamdata documente mai vechi de 1732 in care sa putem cunoaste viata si preocuparile oamenilor din acest cartier. Este cunoscut ca, la acea data, cartierul era bine constituit cu o “personalitate” proprie. Nu se stie cu precizie de unde ii vine numele. Din informatiile locuitorilor mai batrani, preotul paroh Chiril Popescu – in jurul anilor 1960 – prezinta trei ipoteze care ar putea explica originea numelui mahalalei, si anume:


1. Numele mahalalei are origine ancestrala, provenind din romanizarea cuvantului latin silva – padure, corespunzand informatiilor despre vechiul Bucuresti si imprejurimile sale bogate in paduri.


2. Numele vine de la Sfantul Silvestru – patronul animalelor, iar in mahalaua Silvestrului avem crescatori de vite macedo-albanezi pana catre 1880.


3. Legenda “doftorului minune”, fara de arginti, ce a trait in aceasta parte a orasului. Din nefericire, documentele cunoscute din periaoada 1799-1802 sunt foarte sarace in informatii, referindu-se exclusiv la un schimb de tigani intre doctorul Silvestru si Mitropolie.


Se pare ca au existat doi doctori cu numele de Filitti Constantin, dintre care unul si-a adaugat si supranumele de “Epirota” Silvestru [15].


N. Iorga exclude insa varianta Silvestru Filitti [16]aratand ca acesta s-a nascut la Zita – Grecia, in anul 1760.


A patra ipoteza o prezinta Parintele Chiriac Bidoianu in monografia consacrata bisericii Sfantul Silvestru aratand ca “mahalaua si-a luat numele de la numele unui mare proprietar care locuia in aceasta localitate pe acele timpuri, asa ca la zidirea Bisericii de marele bogatas Parvan si Stanca, aceasta mahala purta deja numele de Silvestru, astfel ca si biserica a trebuit, volens-nolens sa ia numele mahalalei” [17].

Niciun comentariu: