luni, 4 decembrie 2006

Targoviste (invazie de de "Targovisti" in Europa!)

Targoviste - In intreaga Europa este o adevarata invazie de orase cu un nume apropiat.

"Cautind Targovistea pe internet veti fi dat probabil peste site-ul www.expedia.com care ofera informatii dar mai ales harti ale localitatilor din lume. Noi am dat incercind sa vedem Targovistea si am avut surpriza sa constatam ca aceasta toponimie nu e asa unica precum am fi sperat noi targovistenii. Nu numai ca mai exista in tara o localitate cu acelasi nume, ce e drept una mai mica si nu tocmai cunoscuta, dar in intreaga Europa este o adevarata invazie de orase cu un nume apropiat mai mult sau mai putin.
Asa ca iata ceea ce am gasit :
Tîrgoviste - judetul Timis - România. Desi am incercat sa aflam mai multe despre aceasta localitate, probabil o comuna, nu am reusit. Asa ca vom continua sa cercetam.
Turgoviste-Bulgaria. Un oras diferit de cel care, aflat in nordul Bulgariei, este deja binecunoscut si mai ales este inscris pe lista oraselor infratite cu municipiul nostru. Acesta se afla la granita cu Serbia, in care am mai gasit si alte localitati sa zicem infatite ca nume
Trgoviste-Serbia. Locuitorilor actualei republici Serbia le-a placut destul de mult acest nume astfel incit in aceasta tara am gasit doua localitati botezate astfel.
Prima in sudul tarii iar a doua in nordul Serbiei.
Torgovische-Rusia. Rusii au fost si ei cuceriti de sonoritatea acestui nume astfel ca si ei poseda o Torgovische in regiunea Novgorod si o alta in regiunea Perm.

Torgovitsa-Ukraina. Recordul absolut in domeniu este insa detinut de ucraineni. Ei au nu mai putin de cinci localitati botezate astfel: Torgovitsa in regiunea Ivano-Frankivs'k...Torgovische in regiunea Volyns'ka... inca o Torgovitsa in regiunea Gherkas'ka... si idem in aceeasi regiune Volyns'ka.
Aici avem ceva rezerve intrucit cele doua localitati se afla foarte aproape una de alta dar acordam credit site-ului www.expedia.com si implicit aplicatiei Microsoft care ofera hartile astfel ca, daca ei mint, atunci si noi o facem. Daca nu, atunci asa este si nu putem decit sa ne miram de cit de mult le place ukrainenilor numele acesta.
Ultima dintre cele cinci localitati ukrainene se afla in regiunea Chernivhivs'ka."


Gasiti intreg materialul (foarte interesant si argumentat de harti) la:
http://www.dambovitanet.ro/pagini/despre-tgv/alte-tgv.html

Matei Laudoniu

2 comentarii:

Zalmoxel spunea...

Cuvantul "targ" provine din slavul vechi "trugu", si nu e de mirare ca e raspandit pe spatii asa de mari in Europa Rasariteana (zona slava mai ales).

Anonim spunea...

De fapt,târg este și un radical balcanic antic(iliricul tertigio=târgoveț,albanez terge=târg)pe lângă latinul BURG(http://ewonago.wordpress.com/2009/07/23/etymology-of-borough-burg-bourgeois-burglar/)care a fost împrumutat de goți din Balcani și dus în lumea germană înainte de sec.VI când intră slavii la sud de Dunăre.PS:mai este și sanskritul DURGA cu semnificație de fortăreață întărită și idol păgân