PASAJ EXTRAS DIN LUCRAREA "MARELE DICTIONAR GEOGRAFIC AL ROMANIEI", GEORGE LAHOVARI, 1898:
despre toponimul Bucegi - "Priviti din Valea Ialomitei, Bucegii se vad patati pe langa coastele de langa muchie de o multime de tufise de jnepi. Poporul numeste huciu, huceag si buceag, un padurisdes si jos, prin care nu se poate strabate decat cu greu. Cu putinta e ca cuvantul de Buceag, luat la plural, sa fi dat nastere vorbei ce serveste sa denumeasca toata seria de inaltimi, ce se infatiseaza privirei, acoperita cu jnepi."
PASAJ EXTRAS DIN LUCRAREA LUI IORGU IORDAN - "TOPONIMIA ROMANEASCA", 1931, CARE IL CITEAZA PE T. POUCIC CU UN PASAJ DIN LUCRAREA ACESTUIA: LEXICONUL TERMENILOR ENTOPICI DIN LIMBA ROMANA, 1931, PAGINILE 21:
Bugeacul - (nume de localitati in Constanta, Ialomita, Teleorman) + Bugeac + "Tara pustie, lipsita de paduri si apa, plina de cai adanci si dealuri", "Buruieni mare; camp cu ierbarie mare; capita mare"
PASAJ EXTRAS DIN LUCRAREA "TOPONIMIA ROMANEASCA", AUTOR IORGU IORDAN:
"In Dacor. VII ( Revista Dacoromania I urm., Cluj-sibiu, 1921, urm), pag 114 - 115 se spune ca tema n. top. Buceci (Bucegi) este identica cu a antroponimicului Bucsa, format de la Bucur, iar in Rev. Cr. (Revista Critica I urm., Iasi, 1927) XIII3, p. 150 - 151, ca numirea ar fi o varianra alui Bugeac "un complex de mai multi muschi care formeaza un covor verde si moale.""
vineri, 1 decembrie 2006
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu