luni, 1 ianuarie 2007

Toponimul Cerna

Asupra numelui de Cerna si asocierii cu Dierna cred ca ar trebui sa fim maiputin diletanti si sa nu cautam neaparat o origine antica. El deriva maisigur din sud-slavul cerno, adica negru. Un argument in plus este faptul caprincipalul sau afluent este Bela Reca, adica Raul Alb, care si-a pastratdenumirea (tradusa probabil din romana de slavi) desi in zona nu traiestepicior de slav fiind cea mai romaneasca parte a Banatului! Deci e vorba deo situatie frecventa in care doua rauri sunt numite dupa aspectul cromatic(unul alb si unul negru).Ciornai este negru in limba rusa (asa se numeste un afluent al Nistrului inBasarabia) in restul tarii toate cernele sunt derivate din sud-slavul cerno(cf. bg. Cerno More, Marea Neagra). Ne place nu ne place asta e situatia.In multe cazuri trebuie sa acceptam insa ca este vorba de o traducere acancelariilor medievale care se stie ca utilizau slavona medio-bulgara. Intimp aceste toponime s-au incetatenit si numele original romanesc a fostuitat. In zona carpatica, mai putin populata pe atunci si mai putin supusapresiunii marilor boierii topicele cromatice s-au pastrat mai bine (NeagraSarului, Neagra Brostenilor, Neagra Bicazului, toate in bazinul BistriteiMoldovenesti sau Negrileasa in bazinul Moldovei, asta numai in partea denord-est a tarii...). In zonele mai joase, depresionare sau colinare s-aupastrat topicele de origine sud-slava : Cerna din Tara hategului, Cerna siCernisoara, afluenti ai Oltetului etc. Nu este nici o rusine sa fi mostenitastfel de topice traduse, asta e istoria si trebuie sa ne obisnuim sa oprivim cu obiectivitate. Sa ne suparam doar atunci cand unii, bazandu-se peastfel de topice conchid ca odata teritoriile din apropiere le-ar fiapartinut (ceea ce fac bulgarii, fara argumente serioase).Cu respectProf.dr. Ionel Muntele

2 comentarii:

Anonim spunea...

Zona culoarului Timis-Cerna este una foarte interesanta sub raport toponimic, mai ales a hidronimiei. Despre Belareca se poate stabili cu oarecare precizie cind s-a produs slavizarea vechiului nume Riul Alb, acesta din urma fiind semnalat ca atare (forma romaneasca Reul Alb)intr-un document de la inceputul sec.16, de hotarnicie intre Transilvania si Tara Romaneasca (cf.Ion Conea).
Mai avem aici si Riul Rece, maghiarizat dupa 1870 in Hideg, denumire ce s-a pastrat si pe hartile romanesti, de dupa 1918, pina pe la 1970. S-a revenit la ea din pacate (din necunoastere)in unele harti tiparite recent. Ar mai fi o legatura foarte interesanta intre Timis (varianta latina Tibiscum) si Tamisa (toponomastii englezi dau ca explicatie un vechi termen preroman, poate celtic, cu sensul de "riul negru / apa neagra". Avem astfel doua riuri Apa Neagra - la capetele acestei vechi cai de legatura intre Dunare si Cimpia Banatului, apoi un Riu Alb si un Riu Rece. Ele semnaleaza cred popularea/locuirea straveche a acestui spatiu dar si interventiile oficiale, mai mult sau mai putzin, care ne-au condus la situatzia prezenta.

Anonim spunea...

in continuare tot despre Timis si posibila legatura cu Tamisa englezilor. Cunoscutul toponomist Eckwall spune ca britonul Tamesis (consemnat de Caesar, 51 B.C.) -Tamisa/Thames de azi - este inrudit cu sanskritul Tamasa (afluent al Gangelui) tamasa= dark (intunecat, negru. Tamisa s-ar traduce Riul Negru(Intunecat). Sirbii ii spun Tamish. Iar legatura hidronimului Cerna cu Dierna nu este chiar fortzata avind in vedere si consemnarea din Tabula Peutingeriana Statio Tsiernensis si functzia indelungata de culoar de trecere a feluritelor popoare/semintzii ce urmau valea Dunarii spre Europa Centrala, obligate sa ocoleasca/evite defileul Dunarii.In sfirsit prezentza celor patru hidronime (numele de locuri cele mai rezistente la trecerea timpului) Riul Negru (de doua ori), Riul Alb, Riul Rece, semnaleaza o zona de veche locuire, cunoscuta fiind modalitatea populara de acordare a numelor pentru obiectele geografice din orizontul apropiat.